Loading...
 
Skip to main content

REDIRECT:wiki syntax

Σύνταξη κειμένου Wiki

Σε αυτές τις σελίδες θα μάθετε πως διαμορφώνετε ένα κείμενο σε Wiki σελίδα και σε οποιαδήποτε περιοχή που υποστηρίζει Wiki διαμόρφωση.

Γλώσσα συμβόλων

Η γλώσσα συμβόλων που χρησιμοποιείται σε μια Wiki σελίδα, συχνά αναφέρεται ως Wiki σύνταξη. Χρησιμοποιεί κοινούς χαρακτήρες με ασυνήθιστους τρόπους (ή συνδυασμούς χαρακτήρων που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται μαζί) και τους παρέχει μια ειδική έννοια. Μερικούς από τους συνδυασμούς χαρακτήρων λειτουργούν στην αρχή της σειράς καθώς και άλλοι μπορούν να εισαχθούν οπουδήποτε στο κέιμενο και είναι ενεργοί μέχρι να κλείσουν.

Η Wiki σύνταξη χρησιμοποιεί ένα χαρακτήρα ο οποίος επαναλαμβάνεται δυο φορές για τις περισσότερες λειτουργίες, αλλα επίσης έχει μερικούς διπλούς συνδυασμούς χαρακτήρων. Μ'ένα συνδυασμό 2 χαρακτήρων, οι χαρακτήρες αντιστρέφονται όταν η λειτουργία είναι ανενεργή, Μονοδιάστατα κείμενα παρέχουν ένα καλό παράδειγμα αυτών. Οι μείον (-) και το συν (+) χαρακτήρες χρησιμοποιούνται για να αρχίσει η χρησιμοποίηση του μονοδιάστατου κειμένου και το συν (+) και το μείον (-) υποδηλώνουν το τέλος του.

Γρήγορη Ανασκόπηση - Βασικοί χαρακτήρες ÏƒÏ…μβόλων

Λόγος Διαμόρφωσης
Χαρακτήρες
Παράδειγμα
Έντονο κείμενο
2 υπογραμμίσεις "_"
__text__
Στοίχιση κειμένου
2 άνω και κάτω τελείες ":"
::text::
Χρωματισμένο κείμενο
2 περισπωμένες "~" ~~blue:text~~
Πλάγιο κείμενο
2 Μονές απόστροφες "'"
''text''
Μονοδιάστατο κείμενο
Συν & Μείον "-" & "+"
-+text+-
Υπογραμμίσμενο κείμενο
3 ίσον "="
===text===
Text Box
One carat "^"
^text^
Plain Text
περιβάλλεται από np tags "~np~"
~np~__not bold__~/np~

Διαμόρφωση κειμένου

Η Wiki σύνταξη που δίνεται σ'αυτό το επίπεδο μπορεί να εντοπιστεί στο κείμενο έτσι ώστε συγκεκριμένοι χαρακτήρες, λέξεις, ή προτάσεις να μπορούν να υπογραμμιστούν

Colored Text

Το κείμενο μπορεί να έχει οποιαδήποτε χρώμα θέλετε. Δύο περισπωμένες χρησιμοποιούνται ακολουθούμενες από το όνομα του χρώματος και μια άνω και κάτω τελεία για να υπογραμμίσει την αρχή του χρωματισμένου κειμένου. Δυο άλλες περισπωμένες χρησιμοποιούνται για το τέλος του χρώματισμένου κειμένου.

Παράδειγμα: This text is red

Το χρωματισμένο κείμενο μπορεί επίσης να διευκρινίστει χρησιμοποιώντας HTML χρώματα. Τα HTML χρώματα χρησιμοποιούν τρία ζευγάρια απο Hex νούμερα, ένα από τα μπλέ, κόκκινο και πράσινο έτσι ώστε το 00 00 00 να παράγει άσπρο. Η σύνταξη των δύο περισπωμένων (~) ακολουθούμενο από τον χαρακτήρα # και ένα Hex νούμερο με άνω κάτω τελεία ακολουθούμενο από το κείμενο που θα χρωματιστεί. Οι δύο περισπωμένες σηματοδοτούν το τέλος του χρωματισμένου κειμένου.

Παράδειγμα: this text is the color magenta

Web-Safe HTML Colors (Click the + to Open)

[+]

Έντονο κείμενο

Δύο χαρακτήρες υπογράμμισεις χρησιμοποιούνται για να γίνει το κείμενο έντονο (Bold)
Παράδειγμα: This text is bold

Πλάγιο ÎºÎµÎ¯Î¼ÎµÎ½Î¿

Δύο μονοί χαρακτήρες αποστροφής χρησιμοποιούνται για να κάνουν το κείμενο να εμφανίζεται με πλάγια γράμματα

Παράδειγμα: This text is Italic

Υπογραμμισμένο κείμενο

Τρείς χαρακτήρες "ίσον" (=) χρησιμοποιούνται για να υπογραμμίσουν το κείμενο.
Παράδειγμα: This text is underlined

Διακοπή κειμένου

Χρησιμοποιήστε το plugin

Παράδειγμα:
{TAG(tag=>strike)}This text uses strikethrough{TAG}
produces:
This text uses strikethrough.

Στοίχιση κειμένου

Δύο άνω κάτω τελείες χρησιμοποιούνται για ένα κείμενο το οποίο θέλετε να εμφανιστεί στο κέντρο. Το κείμενο μπορεί να μπεί στο κέντρο ενός box, ένος πίνακα, ή σε οποιοδήποτε άλλο.

Παράδειγμα:
This text is centered


Μονοδιάστατο κείμενο

Το μονοδιάστατο κείμενο είναι χρήσιμο κατά την επίδειξη του κώδικα, και μπορεί να δημιουργηθεί με δύο τρόπους. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ξεκινήσετε μια σειρά με ένα η περισσότερα κενά. Οι μείον (-) και το συν (+) συνδυασμοί χαρακτήρων μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήθουν για να καθορίσουν ένα μονοδιάστατο κείμενο.

Παράδειγμα: -+This Text uses a Monospaced Font+- παράγει: This Text uses a Monospaced Font

Αν χρησιμοποιείτε μια μονοδιάστατη πηγή, σιγουρευτείτε να κρατήσετε το μέγεθος της γραμμής κοντά. Αν οι γραμμές είναι πολύ μεγάλες, θα μεταφέρουν τη δεξιά στήλη έξω από την περιοχή εμφάνισης του browser.
Το leading Space Monospaced Font είναι ανενεργό σε πολλά sites.

Text box

Εισάγετε ένα χαρακτήρα παράληψης στην έναρξη και το τέλος του κειμένου για να είστε σε ένα πλαίσιο.

Παράδειγμα: ^This Text is in a box^ παράγει:

This Text is in a box


Σημείωση: Αυτό το στυλ του CSS καλείται "simplebox" και ίσως φανεί διαφορετικό ή ίσως δεν υπάρχει, εξαρτάται από το θέμα του CSS.

Plain Text


Για να απενεργοποιήσετε την Tiki διαμόρφωση, περικυκλώστε το κείμενο με 'np' a.k.q. 'no processing' ετικέτες

Παράδειγμα: This ''text'' is __not__ being ===formatted===

Σημείωση: np ετικέτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήθουν μαζί με ένα np block. Για να εμφανίσετε μια άνευ επεξεργασίας ετικέτα, αποφύγετε όλους τους χαρακτήρες (όχι μόνο τα tildes) στο κανονικό τρόπο επεξεργασίας. ~126~126~126~~126~110~126~~126~112~126~~126~126~126~ produces: ~126~~110~~112~~126~ ~126~126~126~~126~47~126~~126~110~126~~126~112~126~~126~126~126~ produces: ~126~~47~~110~~112~~126~ !!!Indent Indent is formed by the combination of the ; and : characters. ; must appear at the beginning of a line and : must appear between introduction text and the indented text. The introduction text portion is useful for forming definition type indention like Example 1 below. However the introduction text can be eliminated by simply including ;: together followed by the text as shown in Example 2. ^Example 1: ~np~;Intro Text: First example of indented text
produces:

Intro Text
Indented text

Example 2:
;:2nd example of indented text

2nd example of indented text^

Using Square Brackets

If you wish to include square brackets in your text (i.e. as regular text and not a link) simply add an additional open bracket to start. E.g.

[[this would not be a link]

Would render like this...

[this would not be a link]

Non-breaking space

Use ~hs~~ to add the HTML " " for a non-breaking space.

Entering code

You enter code blocks by enclosing the block between CODE() and CODE tags (you need to put curly braces around the tags). Note this is a smarty construct, not a Wiki syntax.

Useful Links